Інформаційний бюлетень «Редукціон» № 9-10-11 (139-140-141) — жовтень, листопад, грудень 2017 року
Інформаційний бюлетень «Редукціон» № 9-10-11 (139-140-141) — жовтень, листопад, грудень 2017 року


 



 


Відсутність Моніторингу державних закупівель з боку Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, це



/Росія/ Служба зовнішньої розвідки Росії витратила 30 мільйонів на ботів у соцмережах
У Росії Служба зовнішньої розвідки на початку 2012 року провела три закриті тендери на розробку методик «формування громадської думки» через соціальні мережі.
Дослідження носять кодові назви «Диспут» (вартістю 4,41мільйона рублів (близько 140 тисяч гривень - прим. ред.), «Монітор-3» (вартістю 4,99 мільйона рублів) і «Шторм-12» (вартістю 22,8 мільйонів рублів).
Замовником є Федеральна казенна установа «Військова частина N54939», яка входить у систему СВР.
Планується, що три системи, розбиті на різні тендери, повинні тісно взаємодіяти між собою. Спочатку моніторингом блогосфери займатиметься система «Диспут» - на неї лягає «дослідження процесів формування співтовариств інтернет-центрів поширення інформації в соціальних мережах» і «визначення чинників, що впливають на популярність і поширеність відомостей».
Отриману інформацію оброблятиме система «Монітор-3», яка повинна відповідати за «розробку методів організації і управління в Інтернеті віртуальним співтовариством залучених експертів, що передбачають постановку завдань, контроль роботи в соціальних медіа і регулярне отримання від експертів інформації в заданих предметних областях».
На основі отриманих даних вкидати потрібну інформацію в соцмережі буде «Шторм-12». Технічне завдання для цього дослідження звучить так: «розробка спеціального програмного комплексу автоматизованого поширення інформації у великих соціальних мережах і організації інформаційної підтримки заходів за підготовленими сценаріями дії на задану масову аудиторію соціальних мереж».
Тендери були засекречені, оскільки були ініційовані закритою постановою уряду РФ про розподіл коштів держоборонзамовлення на 2012 рік.
«Монітор-3» і «Диспут» планується допрацювати ще в 2012році, а «Шторм-12» - у 2013-му. Виконавцем усіх трьох тендерів стала компанія «Ітеранет» - уже неодноразово виконувала держзамовлення, у тому числі і в інтересах спецслужб. Її очолює Ігор Мацкевич, що раніше працював першим заступником начальника Інституту криптографії, зв'язку та інформатики Академії ФСБ.
http://glavred.info/archive/2012/08/27/215201-15.html