Інформаційний бюлетень «Редукціон» № 9-10-11 (139-140-141) — жовтень, листопад, грудень 2017 року
Інформаційний бюлетень «Редукціон» № 9-10-11 (139-140-141) — жовтень, листопад, грудень 2017 року


 



 


Відсутність Моніторингу державних закупівель з боку Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, це



Президент підписав законопроект № 4738-д про моніторинг закупівель

24.01.2018 | 08:45 | Прес-служба Мінекономрозвитку

Сьогодні, 23 січня, Президент України підписав законопроект № 4738-д про вдосконалення системи моніторингу публічних закупівель. Законопроект був ухвалений Верховною Радою в цілому 21 грудня 2017 року.

Раніше Державна аудиторська служба України (ДАСУ) не мала інструментів, щоб запобігати порушенням на всіх етапах закупівель. Вони могли реагувати на порушення лише після торгів, коли договори вже підписані і гроші переказані. Рекомендації аудиторів щодо розірвання договорів не були обов’язковими для виконання і часто ігнорувалися порушниками.

Новий закон зобов’язує замовників реагувати на рекомендації і зауваження ДАСУ в обов’язковому порядку. Технічно це буде втілено завдяки інтеграції ProZorro з системою ризик-індикаторів, які  автоматично шукатимуть підозрілі тендери, виділятимуть їх і відразу відправлятимуть на перевірку ДАСУ.  Окрім сигналів від системи ризик-індикаторів, приводом для перевірки закупівлі стануть звернення громадських активістів, журналістів або представників органів влади та місцевого самоврядування. Аудитори ДАСУ зможуть перевірити будь-яку закупівлю  і за власною ініціативою.

Аудитори ДАСУ матимуть окремий “кабінет” у системі, і всі їхні дії у процесі моніторингу будуть публікуватися в системі. Наприклад, рішення про початок перевірки оприлюднюватиметься на ProZorro протягом двох днів з моменту його прийняття. На відміну від скарг до Антимонопольного комітету України, рішення ДАСУ про початок перевірки не зупинятимуть перебіг закупівлі. Строк проведення моніторингу - до 15 робочих днів. Під час перевірки фахівці ДАСУ зможуть вести діалог із замовником через систему ProZorro, який буде доступний для перегляду всім відвідувачам.

Замовник матиме три робочі дні на відповідь та аргументацію і зможе надати роз'яснення щодо своїх дій або бездіяльності. Якщо замовник не усуне порушення та не аргументує своїх дій, ДАСУ зможе прийняти рішення про проведення комплексної перевірки закупівлі відповідно до Закону “Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні”  та накласти відповідні штрафи за рішенням суду.

Закон набуде чинності з дня наступного за днем його опублікування.

 http://me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=8d386b16-691d-44c1-a590-9a1bb5d9a3fb&title=PrezidentPidpisavZakonoproekt4738-dProMonitoringZakupivel