Інформаційний бюлетень «Редукціон» № 9-10-11 (139-140-141) — жовтень, листопад, грудень 2017 року
Інформаційний бюлетень «Редукціон» № 9-10-11 (139-140-141) — жовтень, листопад, грудень 2017 року


 



 


Яку процедуру закупівлі Ви найчастіше використовуєте?







/Росія/ Шкільне харчування пройде додатковий іспит
Для комбінатів, що поставляють продукти в шкільні і дитсадківські їдальні, буде введена добровільна акредитація, повідомив глава Всеросійського товариства захисту прав споживачів освітніх послуг Віктор Панін.
На думку голови комісії Мосміськдуми по охороні здоров'я Людмили Стебенкової, наявність добровільної сертифікації може стати ключовим чинником, за яким оцінюватиме постачальника продуктів батьківська комісія при школах. Нещодавно ця комісія отримала право розривати договір з постачальниками харчування.
Як пояснив Панін, центр з'явиться на базі товариства, його створення вже погоджене з Росспоживнаглядом і намічене на 2013 рік. Першими пройти тестування запропонують комбінатам харчування, що обслуговують московські освітні установи. Критерії відбору будуть погоджені до кінця 2012 року.
- Планується враховувати як показники, що перевіряються держорганами, наприклад дотримання санітарних норм, так і ті, що зараз не враховуються, - розповів Панін. - Експерти звернуть увагу на наявність власної виробничої бази, лабораторій контролю якості на вході і виході, на якість підготовки персоналу, укомплектованість підприємства кадрами і так далі.
Тим, хто не пройде тестування, центр видасть рекомендації по виправленню порушень. Назви компаній, що взагалі відмовилися проходити сертифікацію, будуть відправлені до шкіл і дитячих садів у вигляді чорного списку, додав Панін.
- Школи при відборі постачальників знатимуть, хто відмовився отримувати акредитацію і, відповідно, які показники не охоплені контролем. Це повинно викликати закономірні питання, - припустив він.
На думку голови комісії Мосміськдуми по охороні здоров'я Людмили Стебенкової, «будь-які заходи регулювання ринку можна тільки схвалити». Депутат заявила, що сертифікація постачальників соціального харчування має бути обов'язковою, проте в підготовлюваному законі про харчування дітей такої вимоги поки немає.
Проте парламентар назвала добровільну сертифікацію «досить ефективним інструментом». У Мосміськдумі ще навесні почали роботу над зміною принципу вибору постачальника: замість аукціонів, які враховують тільки вартість лотів, передбачається проводити конкурси, для яких значимим критерієм є також якість товару.
- У цьому випадку наявність акредитації може бути ключовим параметром, - зауважила Стебенкова.
За її словами, батьки і педагоги, що отримали право відмовитися від послуг постачальника харчування, враховуватимуть наявність сертифікату.
- Пропозиція відмовитися повинна виходити від ради, до якої входять батьки і педагоги, також потрібно добитися підтримки від директора школи, - пояснила глава громадського руху «Московські батьки» Галина Шнайдер.
За її словами, батьківські організації виступають за посилення контролю над постачаннями в шкільні їдальні і пропонують зробити незалежну експертизу обов'язковою. За ситуації, коли проходити її можна добровільно, компанії з сертифікатом віддаватимуться перевага над тими, у яких його немає. При цьому головне, «щоб при перевірці були виключені корупційні моменти», додала Шнайдер.
Член комісії Громадської палати по економічному розвитку і підприємництву Денис Дворніков погодився, що добровільна акредитація може стати стандартом для постачальників.
- В останні пару років репутаційні моменти для компаній стають усе важливішими, - каже він.
За прогнозами Дворнікова, на налагодження експертної системи відбору постачальників піде не менше 2-3 років. Більшість наявних контрактів на постачання харчування в школи і дитячі садки дійсна до кінця року, а наступна «порція» укладатиметься вже на три роки. Це повинно стимулювати компанії інвестувати власні грошові кошти в закупівлю торгово-технологічного устаткування для шкільних їдалень.
Голова профспілки працівників освіти «Учитель» Андрій Демідов назвав право на відмову від постачальників формальним, оскільки договори на харчування «все одно укладаються на окружному рівні». Експерт зауважив, що контроль над компаніями можна посилити, ввівши додаткові вимоги безпосередньо в умовах тендеру або прописавши їх у контракті.
http://news.rambler.ru/15450507/