Інформаційний бюлетень «Редукціон» № 9-10-11 (139-140-141) — жовтень, листопад, грудень 2017 року
Інформаційний бюлетень «Редукціон» № 9-10-11 (139-140-141) — жовтень, листопад, грудень 2017 року


 



 


Чи готова Україна до запровадження електронних державних закупівель



«Закритий клуб» держзакупівель
Уряд пропонує посилити правила проведення держзакупівель, зобов'язавши їх учасників мати власне виробництво або сервісну службу в Україні. Це ускладнить участь у бюджетних закупівлях не лише компаній-посередників, але і імпортерів сировинних товарів і продуктів харчування, повідомляє «КоммерсантЪ-Україна». Утім, якщо не будуть введені мінімальні вимоги до виробництва або сервісу, нову вимогу цілком можна буде обійти, упевнені експерти.
Кабінет міністрів подав до парламенту законопроект N11100, яким запропонував змінити конкурсні умови проведення державних закупівель. Хоча текст документу доки не оприлюднений, на сайті уряду повідомляється, що зміни вносяться до ст.16 закону «Про здійснення державних закупівель». У цій статті в перелік кваліфікаційних критеріїв буде додано одно вимогу: для участі в держзакупівлях компанія повинна буде мати або виробництво в Україні, або сервісний центр. Цю умову встановлять тимчасово - до кінця 2015 року.
Документ розроблений для виконання доручення президента Віктора Януковича щодо підтримки національних виробників.
Після вступу до СОТ Україна в лютому 2009 року стала спостерігачем у багатосторонній угоді про держзакупівлі, що дозволило їй почати переговори про приєднання до цієї угоди. Воно визначає права і обов'язки країн-членів СОТ відносно процедур і практик у сфері державних закупівель. Основним вважається принцип недискримінації: товарам, послугам і постачальникам іншої країни СОТ надаються не менш сприятливі умови, ніжм вітчизняним постачальникам. Україна досі не приєдналася до цієї угоди.
«Тому законопроект не порушує зобов'язання, узяті Україною при вступі до СОТ», - зауважує партнер юридичної компанії Astapov Lawyers Олег Мальський.
Нова ініціатива суперечить домовленостям з ЄС. Рівний підхід до іноземних і вітчизняних компаній при проведенні держзакупівель задекларований в угоді про створення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС, парафування якої було проведене місяць тому. Проте терміни ратифікації угоди і його подальшого набуття чинності досі не визначені.
З початку серпня держпідприємства, які здійснюють закупівлі за власні кошти, були звільнені від необхідності проводити конкурсні торги. Відповідно, ініціатива торкнеться лише бюджетних грошей. Зокрема, з 340 млрд. грн., заявлених у 2011 році для проведення держзакупівель, на кошти державного бюджету припало всього 55,4 млрд. грн., а місцевих бюджетів - 22 млрд. грн. Відмітимо, що ці кошти витрачатимуться в умовах зниження конкуренції.
Тому ініціативи уряду можуть привести до завищення цінна куплені державою товари, вважають експерти. «Будь-яке зниження конкуренції, навіть якщо воно здійснюється під слушним приводом, веде до зростання цін. Крім того, як показує практика, виробникам постійно потрібні обігові кошти, і вони не беруть участь у конкурсних торгах, поступаючись посередникам.
У такому разі кількість тих, що бажають брати участь у них, може впасти до нуля», - попереджає президент Асоціації підприємців і промисловців-постачальників товарів, робіт і послуг для державних потреб Володимир Доброскок. Навіть зараз багато торгів визнаються такими, що не відбулися, оскільки не знаходиться навіть двох учасників.
Участь нерезидентів у торгах ускладниться. «Компанії, що пропонують унікальне устаткування, роблять сервісне обслуговування за місцем виробництва. Український ринок для них може бути закритий», - вважає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. Неможливою стане участь іноземних компаній в конкурсних торгах на закупівлю сировинних товарів. «Якщо виникне необхідність закупівель іноземних продуктів харчування, то формально знадобиться ще одне внесення змін до закону про держзакупівлі»,  - уточнив пан Юрчишин.
Утім, якщо в законопроекті не будуть прописані мінімальні вимоги до виробництва або сервісного обслуговування, то обійти ці вимоги не складе труднощів. «Іноземна компанія, зацікавлена в участі в конкурсі, може відкрити невелике виробництво в Україні, або навіть сервісний центр з одним співробітником. І формально вимога буде дотримана з мінімальними витратами», - уточнює пан Мальський.
«Якщо така норма створить проблеми іноземним компаніям, то відкриття в країні сервісного центру або навіть невеликого виробництва не повинне стати для них проблемою», - погоджується виконавчий директор «Європейської бізнес асоціації» Ганна Дерев’янко.
http://finforum.org/page/index.html/_/business/zakrytyi-klub-goszakupok-r44182